
Algemene voorwaarden
ALGEMENE VOORWAARDEN
De volgende algemene voorwaarden bepalen de rechten, verplichtingen en verantwoordelijkheden van Magabel* en de gebruiker met betrekking tot de diensten die Magabel aanbiedt, namelijk het ter beschikking stellen van een huishoudhulp. In de onderstaande bepalingen betekenen de volgende termen :
- De gebruiker – een particulier woonachtig in België, die dienstencheques gebruikt voor privédoeleinden.
- De erkende onderneming – in dit geval Magabel, een onderneming die werkzaamheden of nabije diensten levert zoals bedoeld in artikel 2, §1, 3° van het Koninklijk Besluit van 12.12.2001 en het Koninklijk Besluit van 13 juli 2007.
- Dienstencheque-werknemer – de persoon die een dienstencheque-arbeidsovereenkomst heeft gesloten met een erkende dienstverlenende onderneming.
- Uitgevende instantie – Pluxee, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het uitgeven van dienstencheques.
- Dienstencheques – een door de Federale Staat gesubsidieerd systeem waarmee particulieren een werknemer van een erkende onderneming kunnen inschakelen voor huishoudelijke taken, thuis of daarbuiten.
Magabel behoudt zich het recht voor om de huidige algemene voorwaarden te wijzigen. De nieuwe voorwaarden worden van kracht 30 kalenderdagen na kennisgeving aan de klant. De kennisgeving zal gebeuren per gewone brief/e-mail of sms (volgens de oorspronkelijke keuze van de klant) en de voorwaarden zullen raadpleegbaar zijn op de website (www.magabel.be) of in papieren versie op verzoek van de klant. Als de klant niet akkoord gaat met deze wijzigingen, kan hij/zij binnen 10 werkdagen na ontvangst van de kennisgeving schriftelijk of per e-mail zijn/haar wens tot beëindiging van de overeenkomst meedelen. Bij gebrek aan een dergelijke kennisgeving binnen deze termijn wordt de klant geacht akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden
Ongeacht de duur kan de overeenkomst te allen tijde door beide partijen worden beëindigd zonder schadevergoeding of opzegvergoeding, via een gewone brief of e-mail.
ARTIKEL 1. TOEGESTANE DIENSTEN IN HET KADER VAN HET DIENSTENCHEQUESYSTEEM
Magabel levert de volgende diensten:
1.1. Huishoudelijke hulp aan huis:
- Schoonmaak van de woning, inclusief de ramen;
- Wassen en strijken; kleine naaiwerken;
- Bereiding van maaltijden.
1.2. Hulp buiten de woning:
- Boodschappen doen: kleine aankopen die voorzien in uw dagelijkse behoeften (bijvoorbeeld: post, brood, apotheek). Niet als dagelijkse behoeften beschouwd: de aankoop van meubels, huishoudtoestellen, audio-visuele apparatuur, warme maaltijden en de periodieke distributie van kranten en tijdschriften.
- Strijkwerk op een locatie van het bedrijf (eveneens het herstellen van strijkgoed).
- Hulp bij verplaatsingen van personen met een erkende handicap, begunstigden van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden en gehandicapte minderjarige kinderen van particulieren.
Opmerking: Het vervoer van personen met een handicap vereist het gebruik van een aangepast voertuig waarvoor een attest is afgeleverd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Dit is niet vereist in andere gevallen.
ARTIKEL 2. NIET-TOEGESTANE DIENSTEN IN HET KADER VAN HET DIENSTENCHEQUESYSTEEM
In overeenstemming met de geldende regelgeving mogen dienstencheques alleen worden gebruikt voor strikt gedefinieerde huishoudelijke taken in een privécontext. De volgende diensten (niet-uitputtende lijst) zijn formeel verboden in het kader van het dienstenchequesysteem:
2.1. Professionele activiteiten
- Schoonmaak of onderhoud van kantoren, dokterspraktijken, studio’s of kamers die worden verhuurd, tentoonstellingszalen, commerciële ruimtes of andere delen die in een professionele context worden gebruikt.
- Onderhoud van gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.
2.2. Technische of gespecialiseerde werkzaamheden
- Reparatie van sanitaire installaties (bijv. toiletten).
- Elektriciteits-, loodgieters- of verwarmingswerken.
- Klusjeswerk, schilderen, behangen of andere verbouwingen.
- Onderhoud of reparatie van het dak van de woning.
2.3. Buitenwerkzaamheden en zware taken
- Onderhoud van de tuin, hagen, gazons of groenvoorzieningen.
- Externe schoonmaak (bijvoorbeeld buitenramen waarvoor speciale uitrusting nodig is of waarbij risico’s betrokken zijn).
2.4. Zorg voor personen of dieren
- Kinderopvang, hulp of zorg voor zieke of oudere personen.
- Oppas of verzorging van dieren, inclusief het onderhoud van hun leefruimtes.
2.5. Persoonlijke of administratieve diensten
- Gezelschap houden aan de klant zonder huishoudelijke taken uit te voeren.
- Uitvoering van administratieve werkzaamheden of dossierbeheer.
- Niet-toegestaan vervoer, met uitzondering van specifieke verplaatsingen voor gehandicapten onder wettelijke voorwaarden (bijv. aangepast voertuig).
2.6. Elk gebruik van dienstencheques buiten de toegestane activiteiten wordt beschouwd als een overtreding en kan leiden tot wettelijke of financiële sancties. Bij controle en sanctie door de bevoegde autoriteiten wegens oneigenlijk gebruik, is de gebruiker aansprakelijk en dient hij Magabel te vergoeden voor alle geleden financiële verliezen.
ARTIKEL 3. VERPLICHTINGEN, RECHTEN EN ENGAGEMENT VAN DE GEBRUIKER
3.1. De gebruiker van het dienstenchequesysteem is verplicht om de procedure (voordelen, maar ook verplichtingen en verboden) te kennen en na te leven. Volledige informatie vindt u op:
- Voor Brussel: https://www.titre-service.brussels
- Voor Wallonië: https://titres-services.wallonie.be
- Voor Vlaanderen: https://dienstencheques.vlaanderen.be
3.2. Bij het overhandigen van de huissleutels aan de huishoudhulp wijst Magabel elke verantwoordelijkheid af voor directe of indirecte schade als gevolg van verlies of diefstal van de sleutels. Een dergelijke overhandiging gebeurt volledig op risico van de gebruiker.
3.3. De gebruiker verbindt zich ertoe om de huishoudhulp te ontvangen voor een minimum van 3 uur per prestatie. Indien, op verzoek van de gebruiker, een prestatie wordt onderbroken, wordt het aangevangen uur in rekening gebracht voor een bedrag dat overeenkomt met de tegenwaarde** van een dienstencheque, betaald aan Magabel door de bevoegde autoriteit.
3.4. De gebruiker verbindt zich ertoe Magabel tijdig op de hoogte te brengen van elke wijziging in de gegevens die in het kader van de overeenkomst aan Magabel zijn verstrekt.
3.5. Het is uitdrukkelijk overeengekomen dat elke informatie die naar het in de overeenkomst vermelde adres wordt verzonden, als geldig verzonden wordt beschouwd.
ARTIKEL 4. HYGIËNE EN VEILIGHEID OP DE WERKPLEK
4.1. In overeenstemming met de geldende wetgeving inzake hygiëne en veiligheid op het werk, en afhankelijk van de regio waar de prestatie wordt uitgevoerd, verbindt de gebruiker zich ertoe een voorafgaand bezoek te vergemakkelijken of een checklist in te vullen. Deze procedure heeft tot doel het ter beschikking gestelde materiaal te valideren en het werk op een optimale manier te organiseren. Op basis van een door het bedrijf uitgevoerde risicoanalyse behoudt deze zich het recht voor om het gebruik van bepaalde als gevaarlijk beschouwde producten te verbieden.
4.2. De gebruiker mag niet van de huishoudhulp eisen dat zij werkzaamheden uitvoert die als gevaarlijk of te zwaar worden beschouwd. Voor het reinigen van ramen op hoogte binnen: de gebruiker mag niet eisen dat de huishoudhulp hoger dan één meter op een trapladder klimt, oftewel vier treden. Vraag uw huishoudhulp niet om buitenramen schoon te maken waarbij gevaarlijke handelingen nodig zijn, zoals zich naar buiten buigen. Alle werkzaamheden die als ongeschikt of gevaarlijk worden beschouwd, zoals schoonmaakwerkzaamheden buiten bij regen, sneeuw of slechte weersomstandigheden (te hoge of te lage temperaturen), zijn verboden. Het tillen van te zware objecten is verboden voor de huishoudhulp.
4.3.. De gebruiker is verplicht om onhygiënische werkomstandigheden te vermijden. Zorg ervoor dat het werk wordt uitgevoerd onder geschikte omstandigheden op het gebied van veiligheid en gezondheid van de huishoudhulp. Opmerking: de huishoudhulp moet elke risicovolle situatie melden aan de erkende onderneming Magabel.
4.4.. Magabel behoudt zich het recht voor om de diensten op te schorten als er zich veiligheidsproblemen voordoen of als de bovenstaande instructies niet worden nageleefd.
4.5. De woning van de gebruiker wordt beschouwd als de werkplek van de werknemer. Daarom mag de gebruiker niet binnen roken tijdens de werkzaamheden van de dienstenchequewerknemer, om het welzijn en de gezondheid van de werknemer te waarborgen.
4.6. De gebruiker verbindt zich ertoe Magabel te informeren over de aanwezigheid van huisdieren, en vooral over dieren die als gevaarlijk en/of agressief en/of giftig worden beschouwd (bijv. spinnen, slangen, insecten, honden, katachtigen, enz.). De gebruiker is verplicht alle nodige maatregelen te nemen om te voorkomen dat de werknemer direct in contact komt met deze dieren.
ARTIKEL 5. VERPLICHTE EIGENSCHAPPEN VAN HET MATERIAAL EN/OF DE PRODUCTEN DIE DOOR DE GEBRUIKER TER BESCHIKKING WORDEN GESTELD
5.1. De gebruiker verbindt zich ertoe gevaarlijke producten te labelen en ervoor te zorgen dat de huishoudhulp geen bijtende producten, vlekkenverwijderaars of niet-gelabelde producten gebruikt.
5.2. De gebruiker verbindt zich ertoe de huishoudhulp te voorzien van materiaal in goede staat en geschikte schoonmaakproducten om optimale werkomstandigheden te garanderen. De gebruiker moet er ook voor zorgen dat de huishoudelijke apparaten die ter beschikking van de huishoudhulp worden gesteld in goede staat verkeren en geen gevaar opleveren bij gebruik. Indien nodig dient de gebruiker uit te leggen hoe deze apparaten correct gebruikt moeten worden. De dienstverlenende onderneming zorgt voor de verstrekking van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen, in overeenstemming met de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van werknemers bij de uitvoering van hun werk en de uitvoeringsbesluiten ervan.
5.3. De gebruiker verbindt zich ertoe Magabel op de hoogte te stellen in geval van een besmettelijke ziekte in het huishouden, om verspreiding te voorkomen.
5.4. De gebruiker verbindt zich ertoe ervoor te zorgen dat er altijd een EHBO-doos beschikbaar is voor de werknemer, met een inhoud die eerste hulp mogelijk maakt, zoals ontsmettingsmiddel, verbanden, enz. Bij de eerste prestatie informeert de gebruiker de huishoudhulp over de locatie van de EHBO-doos.
ARTIKEL 6. FAMILIEBANDEN MET DIENSTENCHEQUE-WERKNEMERS
6.1. De werknemer mag geen familieband hebben door bloed of aanverwantschap (tot en met de tweede graad) met de klant of een lid van de familie van de klant, noch op hetzelfde adres wonen als de klant. Als de voorgestelde kandidaat zich in een van deze situaties bevindt, dient de gebruiker dit onmiddellijk mee te delen aan de verantwoordelijke van de erkende onderneming.
ARTIKEL 7. VERTEGENWOORDIGING VAN DE GEBRUIKER DOOR DE DIENSTENCHEQUE-WERKNEMER OF DE ERKENDE ONDERNEMING
Het is strikt verboden voor de erkende onderneming en de dienstencheque-werknemer om de gebruiker te vertegenwoordigen bij het kopen, invullen (papieren dienstencheques) of valideren (elektronische dienstencheques).
De gebruiker verbindt zich ertoe om de dienstencheque-werknemer of de erkende onderneming geen acties te laten ondernemen die een schending van dit verbod zouden inhouden.
ARTIKEL 8. BETALING VAN DE PRESTATIES
8.1. Papieren dienstencheques
(papieren cheques zijn niet meer van toepassing in het Vlaamse Gewest vanaf 01/06/2025). De gebruiker verbindt zich ertoe een ondertekende en gedateerde dienstencheque per gewerkt uur aan de huishoudhulp te overhandigen op de dag van de prestatie.
De betaling gebeurt uitsluitend via de dienstencheque uitgegeven op naam van de gebruiker. Indien de gebruiker om welke reden dan ook de dienstencheques niet zoals aangegeven kan overhandigen, verbindt hij zich ertoe deze uiterlijk op de 10e dag van de maand volgend op de maand waarin de prestaties werden uitgevoerd aan de huishoudhulp of het bedrijf te bezorgen.
De gebruiker dient de cheque correct en met de hand in te vullen: datum, handtekening en soort prestatie; gebruik een balpen of pen in blauwe of zwarte inkt. Correctors zoals Tipp-Ex zijn niet toegestaan. Bij een fout in de prestatiedatum moet de fout worden doorgestreept en de juiste datum erboven worden geschreven. De handtekening mag niet buiten het kader vallen.
8.1.a. De gebruiker mag uitsluitend cheques overhandigen die op zijn naam zijn gesteld en nooit op naam van een andere gebruiker die niet op hetzelfde adres woont (bijvoorbeeld grootmoeder, neef, enz.).
8.1.b. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om uitsluitend geldige dienstencheques te gebruiken. Bij ontbrekende, verlopen of ongeldig verklaarde cheques zal Magabel de tegenwaarde van de betreffende cheques opeisen.
8.2. Elektronische dienstencheques
Voor elektronische dienstencheques moet de gebruiker de gewerkte uren uiterlijk op de 10e dag van de maand volgend op de maand waarin de prestaties werden uitgevoerd, snel bevestigen via de beveiligde website van Pluxee.
8.2.a. Na de voorgeschreven termijn wordt een eerste kosteloze herinnering verzonden, met een termijn van 7 kalenderdagen om de dienstencheques alsnog te overhandigen.
8.2.b. Bij niet-betaling binnen de termijn van de eerste herinnering, ontvangt de gebruiker een aangetekende tweede herinnering. Dit brengt automatisch een administratieve toeslag van € 25,00 met zich mee, die niet kan worden betaald met dienstencheques.
8.3. Bij gebrek aan betaling binnen 7 werkdagen vanaf de datum vermeld op de tweede aanmaning, behoudt Magabel zich het recht voor om de geplande diensten van de huishoudhulp bij de gebruiker op te schorten totdat de openstaande bedragen zijn vereffend. Magabel behoudt zich ook het recht voor om het dossier zonder uitzondering over te dragen aan de bevoegde instantie voor incasso (zijnde een advocatenkantoor, een gerechtsdeurwaarder of een incassobureau), die alle nodige stappen zal ondernemen om de verschuldigde bedragen te innen.
Elk door een van de partijen verschuldigd bedrag zal automatisch een jaarlijkse verwijlintrest van 12% opleveren vanaf de datum van verzending van de eerste ingebrekestelling, vermeld in artikel 3.3, evenals een forfaitaire schadevergoeding van 15% met een minimum van 125 euro, onverminderd het recht om een hoger bedrag te eisen in geval van een grotere schade.
Wij vestigen tevens uw aandacht op het feit dat in het kader van deze verschillende incassoprocedures de waarde van een dienstencheque overeenkomt met de tegenwaarde van de cheque die wordt terugbetaald aan het erkende bedrijf door Pluxee op de dag waarop de procedure wordt opgestart.
8.4. De schuldenaar is verplicht om alle inningskosten, zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk, te dekken, onverminderd enige vordering tot schadevergoeding of andere actie, inclusief juridische stappen, die nodig zijn om de belangen van het erkende bedrijf – Magabel – te beschermen.
8.5. De gebruiker gaat er uitdrukkelijk mee akkoord dat de onderneming alle diensten kan opschorten totdat alle verschuldigde bedragen door de gebruiker volledig zijn betaald. De gebruiker kan opnieuw van de diensten gebruikmaken nadat de volledige betaling is voldaan.
AARTIKEL 9. VOORWAARDEN VOOR WIJZIGING VAN HET AFGESPROKEN WERKROOSTER
De dienstencheque-werknemer valt onder de hiërarchische bevoegdheid van de erkende onderneming. Bij problemen of klachten moet de gebruiker de erkende onderneming hiervan op de hoogte brengen, die de klacht zal onderzoeken. De dienstencheque-werknemer is verplicht te werken volgens het door de onderneming vastgestelde rooster.
De gebruiker mag geen andere afspraken maken met de dienstencheque-werknemer over zijn of haar werkrooster. Als om bepaalde redenen een wijziging van het werkrooster nodig is, moet de gebruiker contact opnemen met de erkende onderneming.
ARTIKEL 10. VOORWAARDEN VOOR WIJZIGING VAN HET AANTAL GEWERKTE UREN
De gebruiker moet Magabel per e-mail of gewone brief zo snel mogelijk en vóór de datum van de volgende betrokken prestatie op de hoogte stellen van zijn/haar wens om het aantal uren dat in de overeenkomst is vastgelegd, te wijzigen. Dit zal het mogelijk maken een bijlage aan de overeenkomst toe te voegen.
ARTIKEL 11. AFWEZIGHEID VAN DE DIENSTENCHEQUE-WERKNEMER
11.1. Bij onvoorziene afwezigheid (bijv. ziekte, overmacht of verhindering) zal de gebruiker zo spoedig mogelijk door de onderneming op de hoogte worden gebracht. In een dergelijk geval van overmacht is Magabel niet aansprakelijk en kan de gebruiker geen enkele vergoeding eisen.
11.2. De dienstverlenende onderneming zal zich inspannen om de gebruiker zo snel mogelijk, en in ieder geval vooraf, te informeren over geplande afwezigheden van de dienstencheque-werknemer (bijv. vakantie, verplaatste feestdagen, enz.).
11.3. Als de werknemer te laat arriveert of niet verschijnt op het adres van de gebruiker, moet de gebruiker de dienstencheque-onderneming onmiddellijk per e-mail of telefoon informeren.
11.4.. Als de dienstencheque-werknemer de geplande taken niet kan uitvoeren vanwege nalatigheid of persoonlijke redenen van de gebruiker, kan de onderneming een vergoeding in rekening brengen aan de gebruiker die gelijk is aan de tegenwaarde van een dienstencheque betaald aan Magabel door de bevoegde autoriteit per niet-gepresteerd uur.
11.5.. De dienstverlenende onderneming zal alles in het werk stellen om een vervanging te bieden, maar dit kan niet worden gegarandeerd. Vervanging kan leiden tot wijzigingen in het werkrooster (uren en/of datum).
ARTIKEL 12. AFWEZIGHEID VAN DE GEBRUIKER
12.1. De gebruiker die geen gebruik wenst te maken van de diensten van de huishoudhulp gedurende een bepaalde periode, is verplicht Magabel hiervan 15 dagen vooraf op de hoogte te stellen (behalve in geval van overmacht), per brief of e-mail. Bij het niet verstrekken van deze informatie is de gebruiker een schadevergoeding verschuldigd die gelijk is aan de tegenwaarde van een dienstencheque betaald aan Magabel door de bevoegde autoriteit per niet-gepresteerd uur.
12.2. De gebruiker moet alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de afgesproken prestaties daadwerkelijk door de dienstencheque-werknemer kunnen worden uitgevoerd.
ARTIKEL 13. BETWISTING VAN DE GEWERKTE UREN
13.1. In geval van betwisting over de door de huishoudhulp gewerkte uren, moet de gebruiker Magabel uiterlijk op de 10e dag van de maand volgend op de maand waarin de prestaties zijn geleverd, op de hoogte stellen. Indien binnen deze termijn geen betwisting wordt gemeld, beschouwt Magabel de uren als daadwerkelijk gepresteerd en de diensten als uitgevoerd.
13.2. Wat betreft de kwaliteit van het werk dat door de werknemer bij de klant is uitgevoerd, wordt de klant verzocht zijn ontevredenheid (betwisting) op de dag zelf of uiterlijk de dag na de prestatie aan Magabel te melden, zodat een eventueel bezoek ter plaatse door de klantenservice kan worden toegestaan.
ARTIKEL 14. NON-DISCRIMINATIE
14.1. De erkende onderneming biedt de gebruiker een kwaliteitsvolle dienstverlening die het respect voor menselijke waardigheid, privacy, het recht op informatie en de betrokkenheid van de gebruiker garandeert.
14.2. De dienstencheque-onderneming en de gebruiker verbinden zich ertoe geen enkele directe of indirecte discriminatie te plegen jegens werknemers, op basis van geslacht, etnische afkomst, handicap, seksuele geaardheid, filosofische of religieuze overtuigingen of leeftijd. Indien dit toch gebeurt, heeft de huishoudhulp het recht om haar rechten te laten gelden of zelfs een klacht in te dienen. Niet-naleving van deze bepaling leidt tot beëindiging van de hulp aan huis.
ARTIKEL 15. RESPECT VOOR DE PRIVACY VAN WERKNEMERS
15.1. Noch de werknemer, noch andere leden van de dienstencheque-onderneming mogen door de gebruiker thuis worden gecontacteerd. De gebruiker moet altijd contact opnemen met de telefonische dienst van de dienstencheque-onderneming via het nummer 02/211.40.40.
15.2. Voor meer informatie over artikel 15 wordt de gebruiker verwezen naar de toepasselijke regelgeving inzake gegevensbescherming, met name naar Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en naar onze privacyverklaring die op eenvoudige aanvraag beschikbaar is of te vinden is op onze website www.magabel.be.
15.3. Wat betreft het gebruik van een videobewakingssysteem: indien deze bewaking zonder medeweten van de werknemer wordt georganiseerd en in strijd is met de toepasselijke regelgeving, vormt dit een inbreuk op zijn privacy. Camerabewaking van werknemers valt onder CAO nr. 68 en/of de wet van 21 maart 2007 betreffende de installatie en het gebruik van bewakingscamera’s. Het is dus niet toegestaan de werknemer te filmen of te controleren buiten de strikt voorgeschreven gevallen in de toepasselijke regelgeving. Beelden of informatie die eventueel door videobewaking in strijd met de regelgeving worden verkregen, worden als onbruikbaar beschouwd en vormen een inbreuk op de privacy van de werknemer.
ARTIKEL 16. BESCHERMING VAN DE PERSOONSGEGEVENS VAN DE GEBRUIKER
16.1. De door de gebruiker verstrekte persoonsgegevens via het klantdossier of enig ander document worden geregistreerd in de bestanden van Magabel en gebruikt voor het beheer van het klantenbestand en de uitvoering van informatie- of promotieactiviteiten met betrekking tot de diensten die door de erkende onderneming Magabel worden aangeboden, en dit in overeenstemming met onze privacyverklaring die op eenvoudige aanvraag beschikbaar is of op onze website www.magabel.be.
16.2. Deze gegevens mogen in geen geval worden gebruikt voor andere doeleinden dan die vermeld in deze verklaring, tenzij met voorafgaande schriftelijke toestemming van de gebruiker, behalve indien dit gebruik wettelijk wordt opgelegd.
ARTIKEL 17. KLACHTEN
De huishoudhulp staat onder het gezag van de erkende onderneming Magabel. Indien de gebruiker een klacht wil indienen, wordt hij/zij verzocht contact op te nemen met Magabel tijdens de openingsuren van de kantoren, namelijk van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u, en op zaterdag van 10u00 tot 15u00 via het nummer 02/211.40.40 of per e-mail: info@magabel.be.
ARTIKEL 18. SCHADEGEVALLEN
18.1. Magabel is verzekerd voor materiële schade die aan de gebruiker kan worden toegebracht (…). De gebruiker zal binnen 5 dagen na het schadegeval zijn verklaring en alle andere bewijsstukken (foto’s van de schade of het beschadigde object, de aankoopfactuur van het beschadigde object) aan Magabel overhandigen. De werknemer zal gelijktijdig een duidelijke en precieze schadeverklaring opstellen.
18.2. Indien blijkt dat de kosten voor reparatie of vervanging van het beschadigde object minder dan 250 euro bedragen, is geen vergoeding verschuldigd aan de gebruiker. De terugbetaling kan alleen plaatsvinden bij aanvaarding van de schade door de verzekeraar, met een franchise van 250 euro ten laste van de gebruiker.
18.3. De gebruiker dient de werknemer te vrijwaren van de verzorging van delicate en kostbare objecten. Indien de gebruiker deze taken toch aan de werknemer wil toevertrouwen, blijft de gebruiker persoonlijk verantwoordelijk en heeft hij/zij geen verhaal op de dienstencheque-onderneming bij schade aan deze objecten.
18.4. Wat betreft diefstal moet de gebruiker altijd het bewijs leveren. Bij verdenking van diefstal door de werknemer dient de gebruiker onmiddellijk de verantwoordelijke van de erkende onderneming Magabel op de hoogte te brengen en onmiddellijk aangifte te doen bij de politie om een proces-verbaal op te stellen.
*Deze documenten zijn van toepassing op de bedrijven van de “Magabel-groep”, die bestaat uit Magabel srl (KBO-nummer 0807.051.480) en Magabel Services srl (KBO-nummer 0887.499.223). Afhankelijk van de specifieke situatie werken de betrokken huishoudhulpen voor een van deze bedrijven. Dit bedrijf is dan de contractspartij. De algemene voorwaarden en serviceovereenkomst zijn echter identiek voor beide bedrijven, net als de kwaliteitsgaranties bij de tussenkomst van de huishoudhulpen. Omwille van de leesbaarheid wordt in deze documenten enkel de naam Magabel gebruikt.